Filter och rening

När det gäller rening av vattnet i din pool / badtunna finns det många lösningar, lite beroende på hur du använder din pool och hur tillgången på vatten är.

Viktigt är att komplettera reningen med ett bakteriedödande medel som ser till att ta död på bakterier som trivs förträffligt i höga vattentemperaturer, detta är speciellt viktigt då du använder sjövatten.

Om du skall behålla vattnet en längre tid i poolen är det viktigt vattnet håller rätt Ph-värde som skall ligga mellan 7.0 – 7.4 för att slippa algbildning och skador på pool och tillbehör.

Hur ofta vill / kan du byta vatten?

Då vattnet hettas upp till runt 38° rekommenderas ett vattenbyte 2 – 4 ggr/år
Många väljer att byta vettan efter varje bad och andra väljer att ha vattnet kvar en längre tid.

Om du byter vatten efter varje bad är det inte lika viktigt med bakteriedödande medel om du använder kommunalt vatten och tunnan är av plast.

jacuzzi

Filtrering

1 – 4 veckor mellan bytena.

Någon typ av reningsverk behövs då för att undvika att vattnet blir grumligt och illa luktande, ett enklare alternativ som är mycket populärt är en ytskimmer som hängs över kanten på poolen, den har inbyggd pump och filter som tar bort smuts från ytan och i vattnet.

badtunna filter

Vill du behålla vattnet i månader.

I detta fall rekommenderas filtersystem Pro som är i stort sett underhållsfritt, filtret rengörs med en backspolning 1-2 ggr/mån, detta tar ca 10 sec och tömmer poolen på max 20 liter. Komplettera med ett bakteriedödande medel.

filter badtunna

Kemikalier

Vi rekommenderar alltid klorfria produkter oavsett om badtunnan är tillverkad i trä eller plast.

Det vanligaste orsaken till att många anser att det klorfria medlen inte fungerar så bra är att de oftast inte har koll på vattnets ph värdet eller att de kanske badar mer än normalt och i detta fall kan det krävas dubbel dosering av kemikalierna.

Vi rekommenderar Guardian Science Water 

Läs mer om vårt bakteriedödande medel som är mycket lätta att använda och speciellt framtaget för små varma bad, enkelt blir det då du bara behöver tillsätt det 2 ggr i månaden då det har en lågtidsverkande effekt.

Guardian

Klor och badtunnor

Vi kan se att respekten för kemikalier är i stort sett obefintlig, många kunder använder fortfarande klor och brom trots att i stort sett alla återförsäljare av badtunnor avråder från detta.

Kloret är svårt att dosera i ett så litet bad där temperaturen oftast ligger runt 38°, är klorhalten för låg kan detta orsaka utslag och inflammationer men det finns även risk för att det bildas legionellabakterier som inte är att leka med.

Vanligt är att man tillsätter mer klor än rekommenderat och där har vi konstaterat att det i vissa fall överdoserats 10ggr då man använt produkter anpassade för stora pooler, kloret är mycket starkt och behöver inte överdoseras allt för mycket innan både pool och kringutrustning skadas.